زلال احکام(11)

زلال احکام (11)

زلال احکام (11)

زلال احکام (11)

«زکات فطره»

زکات فطره که به آن زکات «بدن ها» نیز گویند، از جمله زکات های واجب است که هر فرد مؤمن در پایان ماه مبارک رمضان و در روز عید فطر، با نیت سلامتی خود و خانوداه اش موظف به پرداخت آن است. بنابراین؛ هرکسیکه موقع غروب شب عید، بالغ و عاقل بوده؛ فقیر، دیوانه و در حالت بیهوشی قرار نداشته باشد، باید برای خودش و کسانیکه نانخور وی در آن شب هستند، هر نفری یک«صاع» تقریباً معادل سه کیلو، گندم، برنج، جو، خرما، کشمش یا از غذا های معمولی جای را که آنجا اقامت دارد به مستحق بپردازد.

البته؛ لازم نیست که حتماً مورد پرداختی مواد خوراکی باشد، بلکه هرگاه قیمت آنرا به نرخ روز شهر خود بپردازد کفایت میکند. کسیکه مخارج سال خود و عیالش را ندارد و کسی را نیز ندارد که مخارج آنها را تأمین کند، در یک کلام فقیر است، زکات فطره بر وی واجب نیست.

از آنجای که قیمت ها در کشورها، شهرها و مناطق مختلف، تفاوت اساسی دارند، باید حتماً قیمت فطره پرداختی به نرخ شهر یا محل سکونت شخص باشد. برای قیمت گذاری «زکات فطر» کافیست شما قیمت یک کیلو گندم یا آرد یا برنج یا غذای معمولی شهر و محل سکونت تان را بدست آورده و آنگاه ضرب در سه نموده و مبلغ بدست آمده را برای هر نفر پرداخت نمایید. برای این کار می توانید از خوار بار فروشی، یا نان فروشی و نانوایی محل سکونت تان کمک بگیرید.

انسان وظیفه دارد که فطره تمامی کسانی را که در «شب عید فطر»، نانخور وی به حساب می آیند را باید بدهد. نانخور ها کوچک باشد، یا بزرگ؛ مسلمان باشد یا کافر، دادن مخارج آنها بر وی واجب باشد یا نه؛ در شهر خود وی ساکن باشد یا در شهر دیگر؛ بنابراین، کسیکه در شب عید فطر در خانه کسی دیگر مهمان بوده و هنگام افطار در خانه ای میزبان روزه اش را افطار کند، نانخور او به شمار می آید و صاحب خانه موظف به پرداخت فطره مهمانش است. اما، اگر مهمان بعد از مغرب و پس از افطار بر صاحب خانه وارد شده باشد، پرداخت فطره وی، بر صاحب خانه واجب نیست.

انسان باید هنگام ادای فطره، نیت تقرب به خداوند را نموده و برای رضای پروردگار آنرا به مستحق پرداخت نماید. پیش از ماه رمضان حتی در خود ماه مبارک رمضان دادن فطره صحیح نیست. مگر اینکه مبلغی را به فقیر و مستحق فطره بعنوان قرض بدهد و بعد از آنکه فطره بر وی واجب شد، همان طلب خود از فقیر را میتواند بعنوان فطره حساب کند. کسیکه نماز عید را به جا می آورد، باید فطره خود را پیش از نماز عید پرداخت نماید.

و من الله التوفیق و با آروزی قبولی طاعات و عبادات شما.

مصطفی خرّمی- بیست و هفتم رمضان المبارک 1435؛ بوقت

کویته پاکستان



دیدگاهها بسته شده است.