ایران اسلامی این روزها میزبان یک گروه مشهور قوالی خوانی پاکستانی است که استاد فرید ایاز مسئولیت آن را به عهده دارد و صدای گرمش باعث ایجاد وجد و شور عارفانه بین حضار می شود.
فرید ایاز در بین اجراهای زیبای خود گاهی چند کلمه فارسی صحبت میکند و همین باعث اشتیاق بیشتر مخاطبان فارسی زبان به او اجراهایش میشود.
پس از اجرای خوب گروه فرید ایاز و برادرش ابومحمد در مشهد مقدس فرصت را مغتنم شمرده و گفتگوی صمیمی با او داشتیم که شرح آن تقدیمتان میشود: (گزارشگر خبرگزاری تسنیم)
گزارشگر: سال ها قوالی خوانی ابزاری ویژه برای گسترش زبان فارسی در شبه قاره بوده است به نظر شما چگونه می توان بازهم فارسی را به سالهای اوج خود در پاکستان برگرداند؟
فرید ایاز: پیش از آغاز سخنانم باید بگویم که من یک عارف مسلک هستم و پاسخ های من نیز طبع عاشقی و عارفانه دارد (خنده حضار)، شما می دانید که 700 سال تمام فارسی زبان رسمی در پاکستان و شبه قاره بوده است و هر نامه ای که بین ارگان های رسمی رد و بدل می شد به فارسی کتابت میشد. ولی از زمانی که انگلیسیها شبه قاره را تسخیر کردند علیه فارسی توطئه کردند و باعث شدند که این زبان شیرین فروغ خود را در پاکستان (کنونی) از دست بدهد.
انگلیسی ها به جای فارسی هندی و زبان انگلیسی را جایگزین کردند و بسیاری از علما وفضلایی که به خوبی فارسی میدانستند را خانه نشین کرده و اجازه ندادند که درجامعه فعال باشند. این به صورت کاملا مختصر تاریخ زبان فارسی بود در تمام شبه قاره.
حرف دوم من در رابطه با فارسی این است که این زبان در اصل زبان فرهنگ است و هر تمدنی که بویی از فرهنگ برده باید با فارسی آشنا باشد. هر جا سخن از ادب باشد اولین زبانی که جلوه گری آن بیننده را مجذوب خود می کند فارسی است شما می توانید به اشعار زیبای فارسی رجوع کنید تا ادعای من اثبات شود. نام بزرگان علمی، ادبی را اگر بررسی کنید می بینید که حدود 70 درصد آنها افرادی هستند که فارسی می دانستند.
گزارشگر: برای اینکه قوالی فراگیر تر شود چه اتفاقی باید در پاکستان رخ دهد؟
فرید ایاز: این سوال را بارها از من پرسیده اند و پاسخ من نیز تغییر نمی کند، حقیقت کمی تلخ است در علیه فرهنگ اسلامی و هنر اسلامی در پاکستان توطئه صورت می گیرد و برخی قدرت های جهانی می خواهند هنر اسلامی ما را ضعیف نشان دهند.
هنر ما مزین به نام خداوند متعال و رسول گرامی اسلام«ص» است و اصلا تمام زندگی و حتی موجودیت کشور ما نیز به دلیل ایمان به خداوند شکل گرفته است. ولی همین قدرت های مستکبر به دلیل دشمنی با ذات خداوند با هنر اسلامی نیز مخالف هستند.
البته آنها نمی توانند به قوالی آسیبی برسانند، چراکه این هنر یک انقلاب آتشین است که هیچ قدرت استکباری نمی تواند آن را نابود کند. شما به موسیقی های غربی نگاه کنید که دوران اوج و زوال آن تنها چند سال است وبعداز آن نابود می شوند با اینکه میلیاردها دلار پول برای گسترش آنها و تهاجم فرهنگی به تمدن های اسلامی صرف می شود ولی با این حال زوال آنها طولانی نیست.در هر حال تکیه ما در قوالی به خدای متعال است و این قدرت های شیطانی نمی توانند با خدا مقابله ومبارزه کنند.
دیگر بیش از این نمیخواهم در رابطه با موسیقیهای غربی صحبت کنم چرا که از آن متنفرم(خنده حضار).
گزارشگر: سفرتان به ایران را چگونه ارزیابی میکنید؟ نظر شما در رابطه با مردم ایران چیست؟
فرید ایاز: شما نباید راجع به ایران از من سوال کنید! من باید از شما سوال کنم که به نظر شما ایران چگونه است؟چرا که من سالها است با تاریخ این کشور آشنا هستم و خود را ایرانی میدانم، تاریخ 7 هزار ساله ایران را به دقت مطالعه کردهام و با فرهنگ این سرزمین آشنا هستم، ایران برای من کشور غریبی نیست.
ایران از لحاظ تاریخ و تمدن بزرگترین کشور جهان است وهیچ کس نمی تواند این حقیقت را کتمان کند، اگر کشوری ادعا کند که این عنوان از اوست مطمئن باشید آن کشور هم درگذشته بخشی از ایران بوده یا ایران ارتباط داشته است.