سپر دفاعی عربستان با ارتش کودکان یمنی

201948174352512

 از زمان آغاز تجاوز نظامی ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی به یمن در سال 2015 تا کنون در گزارش‌های مختلف رسانه‌ها و سازمان‌های بین المللی کودکان یمنی همواره یکی از اصلی‌ترین قربانیان جنگ معرفی معرفی شده‌اند.

در این رابطه شبکه خبری الجزیره در گزارشی که به وضعیت کودکان یمنی اختصاص داشت اعلام نمود که نیروهای ائتلاف عربی به رهبری عربستان سعودی و امارات متحده عربی، کودکان یمنی را به عنوان سرباز در جنگ به خدمت می‌گیرند.

بر اساس این گزارش عربستان سعودی از کودکان فقیر یمنی برای دفاع از مرزهای جنوبی خود با یمن استفاده می‌کند.

با وجود آنکه موضوع استخدام کودکان نقض آشکار قوانین بین المللی است و طی  هفته گذشته توافقنامه‌ای میان ائتلاف متجاوز عربی به رهبری عربستان سعودی و سازمان ملل متحد به منظور محافظت کودکان از درگیری‌های مسلحانه در جنگ یمن به امضا رسید، اما گزارش روزنامه انگلیسی گاردین نشان داد که حدود 40 درصد از سربازان ائتلاف سعودی در یمن را کودکان تشکیل می‌دهند. گفته می‌شود هم اکنون 24 هزار کودک یمنی در جنگ این کشور شرکت دارند.

پیش از این روزنامه نیویورک تایمز نیز اعلام کرد عربستان با بهره گیری از ثروت عظیم نفتی خود کودکان بازماندگان درگیری‌های دارفور را جنگ یمن استفاده می‌کند.  بر اساس این گزارش از 14 هزار نفر جنگجوی استخدام شده از این مناطق 20 تا 40 درصد آنها را کودکان تشکیل می‌دهند.

الجزیره در شهر تعز واقع در جنوب یمن با خانواده دو تن از این کودکان گفت وگو کرده است. هر دوی این کودکان با وعده حقوق ماهانه مرتب و وظایف غیر جنگی خانه‌هایشان را ترک می‌کنند. احمد ۱۶ ساله موفق به فرار می‌شود و داستانش را بازگو می‌کند اما محمد علی ۱۵ ساله هیچ گاه به خانه باز نمی‌گردد.

علی، پدر کودک ۱۵ ساله یمنی می‌گوید: «او تازه دبیرستانش را تمام و کار کردن را شروع کرده بود، اما قبل از این که خبر شویم به جنگ رفت. او به ما گفت که به البقع می‌رود. دیگر هیچ وقت از او خبری نشد».

هر دو این کودکان که از خانواده‌های بسیار فقیر تعز بودند، به الوضع در شمال و منطقه مرزی با عربستان سعودی فرستاده می‌شوند.

ارسال این کودکان به میدان‌های جنگ بدون اطلاع خانواده‌های آنها در حالی صورت می‌پذیرد که حتی بر اساس برخی گزارش‌ها از این کودکان بهره‌کشی جنسی نیز صورت می‌گیرد. این در حالی است که سعودی‌ها از اجرای وعده مالی پرداخت ماهانه 3000 ریالی (800 دلاری) به خانواده‌های این کودکان را نیز سرباز می‌زنند.

دلایل

استفاده از کودکان یمنی توسط سعودی‌ها از جنبه‌های مختلفی به صورت هدفمند صورت‌گیرد. در وهله اول استفاده از این کودکان میزان حضور و تلفات نیروهای عربستانی در میدان جنگ را به میزان زیادی کاهش خواهد داد. محمد بن سلمان از گسترش اعتراضات داخلی علیه جنگ با افزایش تلفات نیروهای سعودی نگران است و از طرف دیگر بالا رفتن تلفات ارتش سعودی ضعف جدی این ارتش در ظاهر قوی اما در واقع شکننده را آنهم در مقابل ملتی گرسنه و با کمترین امکانات و تجهیزات دفاعی در جهان به نمایش خواهد گذاشت. به همین منظور پیشتر راه حل های همچون بکارگیری مزدوران خارجی سودانی، جذب نظامی از آمریکای لاتین و یا استخدام نیروهای بلک واتر را در دستور کار قرار داده بود.

اما از بعدی دیگر بکارگیری کودکان یمنی در بحث کاستن از هزینه‌های نظامی جنگ نیز مورد توجه بوده است. در واقع هزینه‌های بکارگیری کودکان در جنگ بسیار کمتر از استخدام مزدوران جنگی خارجی می‌باشد. در دی ماه 1394 «لوئیز کارلوس ویلگاس»، وزیر دفاع کلمبیا با انتقاد از پیشنهاد سعودی‌ها برای استخدام نیروهای ارتش گفت: «سربازان ارتش کلمبیا همزمان با پایان قراردادشان با ارتش در ازای دریافت حقوق 7 برابری به جنگ در خاورمیانه می‌پیوندند».

همانطور که گفته شد عربستان حقوق آنها را نیز پرداخت نمی‌کند به صورتی که 7 ژانویه 2018 رئیس ستاد مشترک ارتش منصور هادی گفت: «بسیاری از مزدوران اسلحه یا اطلاعات را به نیروهای انصار الله، نیروهای وفادار به علی عبدالله صالح یا حتی القاعده می‌فروشند و از این راه ارتزاق می‌کنند. روحیه سربازان بسیار پایین است، زیرا آن‌ها طی 9 ماه اخیر دستمزدی دریافت نکرده‌اند.»

از طرف دیگر دولت سعودی به سربازان خود قبل از مرگ یا پس از آن، علاوه بر حقوق و دستمزد بالا مجبور است پاداش فراوانی نیز پرداخت کند. کمک اضطراری وزارت دفاع عربستان به خانواده‌های نظامیان کشته شده به ارزش 1 میلیون پرداخت می شود که بر این اساس هزینه یک سرباز برای خزانه عربستان سعودی معادل صدها نفر از کودکان یمنی می‌باشد.



دیدگاهها بسته شده است.