در ماه مبارک رمضان مسلمانان در اقصی نقاط جهان و از فرهنگهای مختلف آیین و رسوم خاص مخصوص به این ماه را اجرا می کنند
ماه پرفضیلت رمضان، آیینهای خاص خود را دارد که آن را از بقیه ماههای سال متمایز میکند. مسلمانان کشورهای مختلف جهان هم در این ماه متناسب با آداب و رسوم خود تلاش میکنند تا به بهترین شکل ممکن از فضیلت ماه میهمانی خدا بهره ببرند.
اندونزی
در اندونزی هرساله با فرا رسیدن ماه رمضان، میلیون ها مسلمانان این کشور شرق آسیا با تمیز کردن قبور خویشاوندان و تقسیم غذا میان فقرا تا برگزاری نمایشگاه های رنگارنگ خیابانی، از ماه مقدس رمضان استقبال میکنند.
در جاکارتا، هزاران مسلمان ماه مقدس رمضان را با رفتن بر مزار درگذشتگان و قرائت دعا و فاتحه آغاز می کنند.
در تانگرنگ، در حومه جاکارتا، صدها نفر از مردم محلی مراسم غسل معروف به “Padusan” را در یک رودخانه انجام می دهند و برای تمیز کردن خود قبل از ورود به ماه مقدس شرکت می کنند.
مالزی
آغاز ماه مبارک رمضان در مالزی به دلیل تنوع قومی گسترده و حضور اقلیت قابل توجهی از چینی ها و هندوها، تا حدودی متفاوت تر از دیگر کشورهای اسلامی است. با آغاز ماه رمضان، چهره بیشتر شهرهای این کشور، رنگ و بوی مذهبی به خود گرفته و فعال شدن بیشتر مساجد و پخش مداوم دعا، نیایش و قرآن، آذین بندی خیابان ها، افزایش فعالیت های فرهنگی مدارس، دانشگاه ها و ادارات این کشور، برپایی بازارهای مخصوص رمضان و تعطیلی روزانه برخی رستوران های مسلمانان، از جمله ویژگی های این ماه مبارک در مالزی محسوب می شود.
یکی از جلوه های بارز ماه مبارک رمضان در مالزی که همچنین به عنوان یک سنت دیرینه در این کشور تلقی می شود، راه اندازی بازارهای رمضان با عنوان محلی پاسار مالام است که در ایام این ماه، همه روزه در گوشه و کنار شهرها و در هنگام افطار برپا می شود. در بیشتر مساجد مالزی به ویژه مساجد بزرگ این کشور، هر شب سفره افطار برقرار است و با گفتن اذان مغرب، مردم در مساجد با خرما و شربت، روزه خود را باز و در نماز مغرب شرکت می کنند.
پس از نماز مغرب هم سفره افطار کامل شده و از روزه داران با انواع غذاهای بومی و سنتی پذیرایی می شود.